PREPORUČUJEMO
DEJAN TUBIĆJapanski kuhari rade više i odgovornije od hrvatskih ministara

23.02.2016. by Sandy Bralić

Dejan Tubić (36) rodom je iz Vukovara, a stanovnik Yokohame u Japanu gdje živi s obitelji. Kada je ondje stigao, još kao 26-godišnjak, radio je uglavnom u restoranima. Danas, pak, pored toga, ima i vlastitu firmu koja se bavi uvozom, a, nada se, jednog dana i izvozom. - Uvozim uglavnom proizvode iz Hrvatske te radim na promociji i prodaji - rekao nam je.

Da nije bilo naročite poslovne perspektive u Vukovaru nikoga neće baš začuditi. - Pa sam svoje vrijeme odlučio posvetiti volonterskom radu u svom rodnom gradu u tek otvorenoj udruzi Mirovna Grupa Mladih Dunavu.

Kako je Vukovarac završio čak u Japanu?


Nakon toga naš Dejan odlazi na volonterski rad u Škotsku. - Barem da se malo maknem iz okruženja u kojem sam bio. Našo sam zanimljivu "ekipu". Nijemci, Danci, Englezi, Finci... I jedna Japanka. Uskoro i jedina.

Nakon godinu dana u Škotskoj otišao je na šest mjeseci u Indiju, također volonterski, a onda se vratio natrag u Mirovnu. - Tamo sam proveo još 4-5 godina s tim da sam od toga dvije godine živio baš u udruzi. Svoje najbolje godine proveo sam u Vukovaru radeći s najboljim ljudima... Ali, život ide dalje.

I 2005. godine, eto ga u Japanu. - Ovdje nisam znao nikog, osim svoje djevojke, nakon par mjeseci supruge. Jezik ne može biti teži, kultura teško može biti različitija. Na početku je, naravno, sve novo i zanimljivo, ali kako prolazi vrijeme, novo postaje svakodnevno, a zanimljivo obično - objašnjava nam Dejan.

Japanski kuhari odgovaraju za svaku pogrešku


I tako godinu po godinu, riječ po riječ i naš je sugovornik, kaže, gotovo postao Japancem. - Teško mi je objasniti život u Japanu jer naši ljudi sve uspoređuju sa životom kod nas, a ovdje se malo što može usporediti - objašnjava nam. Saznajemo kako plaće jesu veće i kako kuhar u Japanu ima veću plaću od hrvatskog ministra. - S tim da kuhar ovdje radi 15 sati dnevno i putuje po još 2-3 sata. Ima samo 4 slobodna dana mjesečno. A i tih 4 barem dva dođe odraditi nešto što nije stigao. Ljeti ima 3, a zimi 2 dana slobodno.



U rad naših ministara se ne ulazi, ali za japanske se kuhare zna da se ne štede. - Kuhari ovdje imaju jako veliku odgovornost. Krivi su za svaku pogrešku koju naprave njima podređeni.
 
Kultura dijametralno suprotna hrvatskoj

Dok se kod nas pripadnost kolektivu iskazuje mržnjom i napadima, u Japanu se svoju kulturu poštuje na način da se trpi. - Trpe se uvrede, poniženja, prihvaća se krivnja i kad je nema, dok ne zaslužimo poštovanje ljudi s kojima radimo, a sve zarad dobrobiti društva kojem pripadamo…

Izgovor - hrvatska narodna poštapalica


Izgovori su naš neizostovan dio diskursa dok su u Japanu znak nedoraslosti i neozbiljnosti. - To se očituje u samoj komunikaciji. Hrvati opomenuti samo izuste "ispričavam se" ili "oprostite". Za isto se u Japanu kaže: "Nemam opravdanja!" - objašnjava nam Dejan dodajući kao čak i kada imamo opravdanje, nećemo ga dati. - Vjerujem da je to teško za shvatiti našim ljudima koji za sve imaju opravdanje i kojima su za sve krivi drugi...

Čak je i koncept prijatelja u Japanu drugačiji. - Ovdje su vam prijatelji ljudi s kojima radite. A kada ne radite, onda pijete zajedno... Sve je vezano za posao - zaključuje naš sugovornik. Baš kao i prijateljstva, i njegov je život uvelike vezan za posao - trenutno se najviše bavim svojom firmom. Fokusiran sam na uvoz nekih proizvoda iz Hrvatske, a to je izuzetno teško jer da biste se uspješno bavili tim poslom morate imati dosta velik kapital s obzirom na to da je poslovanje skupo, a ponajviše promocija bez koje je nemoguće napraviti išta značajnije. Ali, kako bi rekli Japanci, nemam opravdanja, mogu samo predanije raditi - šali se naš Dejan u duhu svoje domaćinske kulture.

Katalizator hrvatskih proizvođača


Ono što ga, kaže, motivira da radi taj posao mogućnost je da jednog dana radi s našim proizvođačima koji imaju želju i volju raditi. - Želim podržati takve ljude. A ima ih... Bez obzira na političko-ekonomsku situaciju, postoji puno proizvođača koji znaju proizvesti, kvalitetni su i žele unaprijediti svoje poslovanje na osnovi kvalitete svojih proizvoda i stručnosti svojih ljudi - objašnjava nam Dejan nadajući se da će jednog dana biti u mogućnosti podržati takve proizvođače osiguravši im mjesto na japanskom tržištu.



Volim je na svoj način

Na pitanje voli li svoju domovinu, teško mu je decidirano odgovoriti. - Koja su mjerila? Ljubav prema domovini svatko osjeća, pa i definira na drugačiji način. Ja mislim da je volim. I posao kojim se bavim, a koji je već dugo neprofitabilan i koji podržavam radom sa strane, trebao bi biti pokazatelj toga. Ali, siguran sam da mnogi ljudi imaju drugačija shvaćanja ljubavi prema domovini i oni me vjerojatno ne bi smatrali domoljubom - zaključuje Dejan. 

NOVO
SINGAPUR Život u Singapuru: 'Ovo je daleko najefikasnija država u kojoj sam ikada bio'
VELIKA BRITANIJA Paula je očarana: 'Proputovala sam cijeli svijet, ali London je poseban'
ŠVICARSKA Katica ne žali zbog odlaska u Švicarsku, ali svoju budućnost vidi u Hrvatskoj
ŠVEDSKA Tamara nam otkriva 15 najvećih zanimljivosti o Švedskoj
POPULARNO
KOLUMNE
MARGI U BELGIJI [VIDEO] Zašto studirati u Bruxellesu?